Sinds de CTO van SIDN bekendmaakte dat men voornemens is afscheid te nemen van de eigen infrastructuur en alles onder te brengen bij AWS regent het reacties. Hieronder staat de integrale reactie van de Dutch Cloud Community. Die is kenmerkend voor de talloze andere reacties en vragen die de afgelopen dagen zijn gedeeld via social media en waar de redactie op is gewezen. Wie de melding van de SIDN heeft gemist is daarmee in een keer op de hoogte van de zaak.
Als Dutch Cloud Community hebben wij met verbazing vernomen dat SIDN, de Nederlandse beheerder voor alle .NL domeinen, een van hun kerntaken en systemen wil onderbrengen bij de Amerikaanse cloud provider Amazon Web Services (AWS)
Wat ons verbaasde, als brancheorganisatie van Nederlandse Hosting en Cloud Providers, is hoe dit nieuws is gepresenteerd alsof het volstrekt normaal is dat een partij als SIDN, met haar roots in de Nederlandse infrastructuur, één van haar kerntaken en systemen niet bij een Nederlandse cloud provider zou kunnen onderbrengen, als het besluit om het niet meer intern te (willen) draaien.
Vanuit een community perspectief, voelt dit niet echt goed. Sinds gisteren worden wij overspoeld met vragen vanuit de Nederlandse internetgemeenschap en onze achterban. Onze leden en stakeholders benaderen ons met vragen over zowel ethische als compliance en morele punten die zij niet uitgelegd zien in de publicatie op Linkedin gisteren. Aan de reacties op de site te beoordelen zijn er meer partijen die moeite hebben met deze ontwikkeling.
Wij kunnen de onrust begrijpen, immers, SIDN heeft altijd een pittige input en mening gehad om de Nederlandse infrastructuur te verdedigen en sterker te maken en daardoor kunnen wij deze draai maar moeilijk plaatsen. Bovendien, in de lange historie van SIDN zijn de Nederlandse cloud- en hosting providers toch altijd degene die de opbouw en onderhoud hebben gefinancierd.
Daarom hebben wij SIDN een paar vragen gesteld:
- Heeft SIDN de gevoeligheid van deze beslissing onderschat of had ze vooraf met haar achterban (de Nederlandse industrie) besproken wat de plannen waren en om hun input gevraagd?
- Is er overwogen om een open RfP te publiceren waarbij op basis van opgestelde en gedeelde criteria partijen konden inschrijven ?
- Wat is de eventuele exit-strategie van SIDN, in het geval van te hoge kosten of problemen, zodat SIDN wel haar rol, in de vitale infrastructuur van de BV Nederland, kan blijven garanderen?
- En heeft het ook in dat kader overleg gehad met de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van de Nederlandse Overheid over resilience planning en compliance? En wat was de uitkomst hiervan?
Wij willen SIDN ook vragen om helder te communiceren hoe deze beslissing tot stand is gekomen en of dit bijvoorbeeld ook met instemming is gegaan van de Vereniging van Registrars en de vraag bijvoorbeeld bij een specifieke werkgroep met SIDN-leden uitgewerkt is, om naar een toekomstbestendige oplossing te komen.
Van een organisatie als SIDN zouden wij verwachten dat gekozen zou worden voor een zgn. bottom-up aanpak qua beslissing, waarbij alle stakeholders vooraf hun input hadden kunnen geven.
Graag vernemen wij wat de reactie is van SIDN, zodat wij onze achterban hier verder over kunnen informeren.
(bron)
Aanvulling 1 februari: aan de Minister van EZK zijn woensdag schriftelijke vragen gesteld over de plannen van SIDN. Het is tot zo ver bekend niet eerder voorgekomen dat de Tweede Kamer zo snel in actie komt over een IT gerelateerd onderwerp.